Followers

Tuesday, October 5, 2010

Aktiviti Sepanjang Bulan Syawal........

Zakirah dengan beskal barunya......Happy sesangat dia......bebaloi rasanya.....

Alkisahnya....sejak dua menjak nie....zakirah pandai asyik selak2 langir jenguk beskal n kuda kak ipah yang dah patah tenguk tu....hari-hari u.....sian Ibu tengok.....siap tunjuk laie....cuma dia tak pandai cakap jer...kot kalau zakirah dah pandai cakap sure dia tanya....Ibu: "boleh tak adik amik beskal kak ipah tu"......Nanny nak amik beskal n kuda tu bawak masuk tapi memandangkan dah uzur n berabuk sesangat kat bulu kuda tu...iskhhh tak payah ler rasanya.........maka setelah seharian menyurvey....hehehe ader ker perkataan menyurver.....suka suki jer......keluar masuk parkson...toys r us..... carefour maka hasilnya TARAAAA...................


Masa memula pegang mainan baru........rasa cuak jer zakirah.....sure tgh berfikir apa lagi laa Ibu beli ni.........siap ader dua pasang mata tu perati bb Z.........tapi mende tu masih tak abes pasang lagi sbb Ibu tk der screw driver yg saiz kecik skali......maka tak buleh laa nk buat baby waklker....kira ader dual function laa mendealah tu...........

Ni pun masa first time baby Z naik mainan nih... selama ni kak piah n kak ipah dah gatal tapak kaki sesangat sebab dah lama bebeno tak naik......so bila Ibu offer jer apolaie....tak der tunggu panjang dah terus naik n tak sabar-sabar gitu........



Ni pun pengalaman pertama zakirah naik kuda mainan.....tapi mahal btol laa mende tu bayo dua ringgit tapi mak aaiiii sekejap jer dah berhenti rasa-rasanya tak sampai pun sepuluh minit.....penat masukkan duit dalam tu belum pun kebah.....dah berhenti kuda tu berpusing.....


Kali pertama anak-anak Ibu mencuba membuat muffin......Kak Piah dengan hasilnya....
Kak Piah buat muffin cake berperisa pisang n chocolate rice sebagai topping......pisang tu pakai potong2 jer....nampak tak pisang kat blakang tu.....nasib aaa ko pisang saper soh ader kt atas meja masa derang tgh mencuba resipi.....hasilnya apa yg ader atas meja semua boleh jadi mangsa......kalu perasan pisang hiris kak piah tersembul sket kat atas muffin tu......sedap banget katanya......Ibu pun sempat jamah seketul jer......tak sempat nak tunggu lama......yang comel2 tu keluar jer dari oven terus kena sapu n ngapp dengan kak piah n kak ipah......paling laju n paling banyak makan kak ipah.....tak der toleh kiri kanan dah.............


Ni Ipah punya hasil........ader gambo mickey mouse atas muffin tu.....yang saiz besor tu kak ipah siap simpan nak bawah bekal gi sekolah esoknya.........



First time.........Baby Z buat pertama kalinya duduk kat baby seat masa makan di Kenny Rogers Jusco Seremban......masa ni baru lepas balik dari hospital....baby Z baru jer lepas kena cucuk kat peha....kanan kiri lagi........


Baby Z masa kena viral fever bak kata Dr mak ngah.....sedih kan tengok....Ibu lagi sedih masa ni....huhuhu.....sehari sebelum ni dah bawak gi Hospital Putrajaya masa demam panas sangat.....lepas tu next day tengahari jumpa mak ngah amik darah.......alhamdullillah tak der apa-apa....tapi baby Z tak menangis pun masa kena balut nak amik darah....tapi mata tu dah bergenang jer airmata antara nak nangis ke tak nak menangis........

Ni masa tengahari Ibu balik keja.....Ibu pun confuse samada campak atau kena gigit nyamuk.....sekali tengok macam kena gigit nyamuk....almaklum baru balik dari kampung kan....dengan aktiviti yang bermacam-macam.........almaklum hari raya n cuti skolah kan......



Hasil tangkapan atuk....ikan haruan ni silap pertimbangan.....dia nak lari tapi dah salah lari termasuk dalam seluar atuk...apelaie.....bak kata orang kan rezeki jangan ditolak.....maka jadi laa antara hidangan lauk tengahari.............


Ini budak dua beradik ini sudah penat tahap gaban.......dah tak der tenaga katanya nak tangkap ikan selepas melalui fasa kerahan tenaga tanpa air....sebab air n makanan dalam keta yang berkunci n atuk dah jauh dalam sawah dah..........masuk jer dalam keta makan pulut kuning cicah ikan bilis podehhh.....sodapppppp.......


Ni wan n wan atam tangkap ikan yang dah terlepas dari taliair....perasan tak kak piah pakai baju saper.....sapa dapat teka ader hadiah.........Ipah pakai baju tidur jer sebab takder baju yang sesuai n berlengan panjang.......



Ipah macam kebiasaan akan berposing walau di mana jua berada.......juara posing kannn.......kat sawah n tengah berlengas n comot pun sempat berposing........



Abis tumbang padi kat sawah pakcik hashim dikerjaain oleh kami hehehe......












4 comments:

kadir5642 said...

Assalammualaikum semua. Beshnyer ada orang dah ada keta baru. Sure suka lompat sana sini. Wooooo pergi menimba yer. Sure banyak dapat ikan. Jawapannyer...baju tu papa punya dulu. Selai lagi warna sama ialah baju batik atuk juga.

ibu said...

yea btul......sib baik tuan punya baju ingat lagi.......baju masa darjah 6......skema jer kak piah pakai........

leha said...

eh eh.. dah ada post baru.. lama mak ngah tunggu.. wa comel keta baby z... sure tengah sibuk main kan.. lama dah tak p putrajaya.. asik ada hal je... 23hb nih kak ina free x.. ingat nak wat birthday party adik fizi...

ibu said...

mak ngah...insyaallah nnti kt jumpa kt Gadong yek.....ibu dilanda penyakit "M" tu yg maleh nk buat entri baru.......